علم ورزش و انواع رشته های تخصصی

علم ورزش

علم ورزش ، علمی است که در آن به مسائل علمی و تخصصی ورزش پرداخته می شود و هدف از این علم آن است که علاقه مندان به ورزش از این طریق پی به کلیه مسائل مربوط به علوم ورزش برده و آن را بکار بندند تا کمتر دچار آُسیب شده و همچنین از طریق علم ورزش مهارت خود را در هر رشته ورزشی افزایش دهند .

آدمی در مراحل تمدن به درجات عالی رسیده و اندیشه و فکر او بسیار تابناک شده و حاصل کار و اندیشه و هوشمندی انسان یعنی علوم و معارف بشری نیز روز به روز وسعت یافته است . هر یک از دانش ها و فروغ معرفت های انسانی در قرن بیستم به صورت دریای پهناور در آمده است به طوری که در هر یک از رشته های علوم باید سال ها وقت صرف کرد تا در آن تخصص یابد و به مقام شامخی برسد ، نه تنها ناگزیر است از برگزاری مسابقه آن علم یا فن در جهان آگاه گردد و از بزرگان آن رشته تاسی جوید و پیش برود ، بلکه همین فرد باید علاقمند به این رشته هم باشد و همین موارد لزوم داشتن اطلاعات کافی و یا معلومات عمومی را ایجاب می کند .

امروزه هیچ کس حتی کسانی که فقط ورزش را بخاطر ورزش نه بخاطر اهداف قهرمانی در رقابت های رسمی انجام می دهند ، نمی توانند منکر ارزش روش های علمی در بالا بردن سطح تکنیک ، تاکتیک و بطور کلی کیفیت تیم ها در هر نوع ورزشی باشند . در ورزش اجرای صحیح مهارت ها وابسته به رعایت اصول و قوانینی علمی متکی بر اصول مکانیکی و بیومکانیکی است .

وقتی رقابت ها در سطح حتی صدم ثانیه ها کشیده می شود صرف نظر از تلاش شخصی ورزشکار در پیروزی ، به طور دقیق ارزش تمرینات و نحوه ی استفاده حداکثر از قدرت و توان ورزشکار در تمرینات توسط یک مربی آگاه و با استفاده از روش های علمی و سایر خصوصیاتی که یک مربی موفق باید داشته باشد از جمله اصول علمی تربیت بدنی ، برنامه ریزی صحیح تمرینات به نحوی که ورزشکار در روز مسابقه در حداکثر کیفیت بدنی و توان مسابقه باشد به طور کامل روشن و غیر قابل انکار است .

اگر ما ادوار گذشته را مورد مطالعه قرا دهیم در می یابیم که در مسیر عمومی تاریخ زندگانی انسان ، فرهنگ ها و تمدن های بسیاری بوجود آمده است و پیدایش اجتماعات و حرکت آنان اگر چه به ظاهر مستقل بوده ولی به حقیقت در یکدیگر تاثیرات متقابل داشته و تاریخ عمومی بشر را از جنبه های حرکت درونی و بیرونی به وجود آورده است .

نقش اساسی علوم ورزشی

اگر چه علوم ورزشی و نقش اساسی آن در بین تمامی ملل هنوز به مراحل کمال نرسیده ولی بدین نتیجه نهایی رسیده است که اولا: اجتماع انسانی چون تشکل الکترونی و پروتونی و تجمع منظومه های شمسی پیوسته متحرک و متکامل بوده و از مراحل مختلفی گذشته است و در ثانی: تحول و حرکت افراد اجتماع نه فقط از جنبه های معنوی و درونی مورد مطالعه بوده بلکه برای تطابق حرکات روحی و جسمی انگیزه های علمی را مورد توجه قرا داده و دوام حیات و زندگی خویشتن را در این یافته است که جسم و روح خود را مبتنی بر تحول زمان و نظام خلقت هماهنگ ساخته تا با توازن این دو پدیده ی محسوس و معقول سزاوار عدل آفرینش و محق به ادامه ی زندگی سالم و متعالی باشد .

ورزش محتوی زندگی نیست بلکه نوایی است که زندگی را همراهی می نماید . حفظ سلامت ملل و ایجاد تحول در جوامع مختلف ، همان قدر برای سرنوشت و زندگی بشری هم بوده است که اکتشافات و اختراعات صنعتی بوده اند .

همه ی این تلاش ها ، تحقیق ها ، تفسیر ها و تجربیات و آزمایش های علمی در این مدت بیش از دو قرن باعث شدند تربیت بدنی به صورت علم جداگانه ای درآمده و انجام ورزش برای مردم جوامع صنعتی جنبه ی حیاتی پیدا کند برای این که احتیاج جوامع کنونی ، به نیروی انسانی سالم بیش از هر زمان دیگر قابل لمس است ، در جوامعی که نارسائی های کمی و کیفی ورزش وجود دارد عقب افتادگی آن جامعه نیز چشم گیر است و از این روست که ورزش امروز در جوامع مترقی دنیا علاوه بر اثرات بهداشتی و نقش مهم آن در سلامت یک ملت به عنوان یک پدیده ی اجتماعی و عامل مهم اقتصادی مورد مطالعه و پژوهش علمی قرار می گیرد به این دلیل که ترقی دانش و فنون و پیشرفت تمدن مسائل تازه ای به وجود آورده است که در گذشته یا مورد نظر نبوده و یا آن که چندان توجهی به آن نمی شد .

بررسی های عملی ورزش و تربیت بدنی در جوامع صنعتی امروز جدا از پژوهش های پزشکی ، آموزش و پرورش ، روانشناسی ، بهداشت ، جامعه شناسی ، اقتصاد و تاریخ نبوده بلکه با همه ی علوم فوق رابطه مستقیم دارد .تربیت بدن فرصت را به کودک ، نوجوان و جوان می دهد که استعداد های خود را بیازماید و به پرورش خود با راهنمایی مربی آگاه همت ورزد . نوجوان و جوان امروزی فقط در محیط ورزش حاضر است نظم را بپذیرد ، چرا که در آن محیط همه مانند او به دستورها و مقررات مربوط احترام می گذارند و مسئله تبعیض مطرح نیست همسالان و همراهان دیگرش هم مجبورند به دستورهای مربی عمل کنند .

مبانی علوم زیستی شامل:

  • فیزیولوژی ورزشی · طب ورزشی · تغذیه ورزشی · علم ترمین · بیومکانیک ورزشی

مبانی علوم انسانی شامل:

  • مدیریت ورزشی · روانشناسی ورزشی · جامعه شناسی ورزشی · رفتار حرکتی

مبانی فن آوری ورزشی شامل:

  • طراحی و ساخت وسایل ورزشی · جایگاه IT در علوم ورزشی · مهندسی پزشکی در ورزشی

رشته‌های ورزشی روی هم رفته به دسته‌های زیر بخش می‌گردند:

ورزش های حرکتی

  • پرش · دو · پرتاب نیزه · صحرانوردی

ورزش با حیوانات

  • گاوبازی · شتردوانی · کبوتربازی · ورزش با چهارپایان . اسبدوانی . چوگان . اسبدوانی با مانع . یورتمه دوانی . بزکشی · ورزش با سگ (سیاهه ورزش‌· های با سگ)

ورزش‌های رزمی

  • آیکیدو · باگوآ · بوکس · كيك بوكسينگ · جوجیتسو · جودو · آیکی – جوجیتسو · کاپوئیرا · کاراته ·

هاپکیدو · یایدو · تانگ ‌· سو دو · تای ‌· چی ‌· چوان · تکواندو · سامبو · سومو · شمشیربازی · کبدی · کشتی آزاد · کشتی فرنگی · کشتی آلیش · كندو · موآی تای · ناگینتادو

ورزش‌های مخاطره‌آمیز

  • صخره‌ نوردی · یخ‌ نوردی · پرش بانجی · موتورکراس · پالیزه (اسکیتینگ) · تخته‌· پالیزه ( اسکیت‌· بوردینگ) · برف‌· پالیزه (اسنوبوردینگ) · آب‌· لیزه (پالیزه روی آب) · بدنسازی نظامی · موج‌· خوابی · شهرنوردی · بادسواری · پاراگلايدينگ پاراگلايدر

ژیمناستیک

  • آیروبیک · بندبازی · ژیمناستیک . ژیمناستیک هنری .  ژیمناستیک ریتمیک · تخته فنری · بی ام ایکس

ورزش‌های موتوریزه

  • مسابقه اتومبیل‌· رانی

‌· مسابقه موتورسواری

  • مسابقه هوانوردی
  • مسابقه قایق‌· رانی موتوری

ورزش‌های صحرائی

  • کوهنوردی · غارنوردی · شیرجه با چتر ‌· چتربازی ‌· غواصی · موج‌· سواری ‌· ماهی‌· گیری · بالن‌· سواری · آکروباتیک هوایی ‌· دره‌· نوردی ‌· بادپرسواری · چتربال‌· سواری · زورب‌· سواری

ورزش‌های قدرتی

  • ورزش باستانی (زورخانه‌· ای) · وزنه‌· برداری · پرورش اندام · بدن‌· سازی · پاور لیفتینگ

ورزش‌های راکتی

  • تنیس · تنیس روی میز · بدمینتون · اسکوآش · راکت‌· بال

اسکیت‌سواری

  • پالیزه (اسکیتینگ)
  • یخ‌· پالیزه (پاتیناژ)
  • چرخ‌· پالیزه (Roller skating)
  • تخته‌· پالیزه (اسکیت‌· بوردینگ)
  • برف‌· پالیزه (اسنوبوردینگ)
  • آب‌· لیزه (پالیزه روی آب)
  • هاکی روی یخ
  • تنیس روی میز

اسکی / ورزش‌های برفی

  • اسکی
  • اسکی صحرانوردی
  • اسکی روی چمن
  • سورتمه‌· سری
  • لژسواری

ورزش‌های نشانه‌روی

  • تیراندازی با تفنگ · کمانگری · بولینگ · دارت · ورزش‌· های بیلیاردی .  اسنوکر . پول . ایت‌ بال

ناین‌ بال · تیله‌· بازی · گلف

ورزش‌های گروهی

  • فوتبال · بسکتبال · والیبال · بیسبال · فوتسال ‌· هاکی روی یخ ‌· کبدی · راگبی · هاکی روی چمن · پینت‌· بال (رنگ‌· اندازی) · آمادگی جسمانی

ورزش‌های فکری

  • شطرنج ·

ورزش‌های آبی

  • شنا
  • واترپولو

دیگر ورزش‌ها

چوب و پله

آموزش در ورزش

آدمی در مراحل تمدن به درجات عالی رسیده و اندیشه و فکر او بسیار تابناک شده و حاصل کار و اندیشه و هوشمندی انسان یعنی علوم و معارف بشری نیز روز به روز وسعت یافته است . هر یک از دانش ها و فروغ معرفت های انسانی در قرن بیستم به صورت دریای پهناور درآمده است به طوری که در هر یک از رشته های علوم باید سال ها وقت صرف کرد تا در آن تخصصی یافت یا در آن تخصص یابد و به مقامی شامخ برسد ، نه تنها ناگزیر است از برگزاری مسابقه آن علم یا فن در جهان آگاه گردد و از بزرگان آن رشته تاسی جوید و پیش برود ، بلکه همین فرد باید علاقه مند به این رشته هم باشد و همین موارد لزوم داشتن اطلاعات کلی و یا معلومات عمومی را ایجاب می کند .

امروز هیچ کس حتی کسانی که فقط ورزش را بخاطر ورزش نه بخاطر اهداف قهرمانی در رقابت های رسمی انجام می دهند . نمی توانند منکر ارزش روش های علمی در بالا بردن سطح تکنیک ، تاکتیک و بطور کلی کیفیت تیم ها در هر نوع ورزشی باشند . در این ورزش ، اجرای صحیح مهارت ها وابسته به رعایت اصول و قوانین علمی متکی بر اصول مکانیکی و بیو مکانیکی است . دقت و سرعت نیز از عواملی هستند که در این رشته نقش مهمی ایفا می کنند . وقتی رقابت ها در سطح حتی صدم ثانیه ها کشیده می شود صرف نظر از تلاش شخصی ورزش کار در پیروزی بطور دقیق ارزش تمرینات و نحوه ی استفاده حداکثر از قدرت و توان ورزش کار در تمرینات توسط یک مربی آگاه و با استفاده از روش های علمی و سایر خصوصیاتی که یک مربی موفق باید داشته باشد از جمله اصول علمی تربیت بدنی ، برنامه ریزی صحیح تمرینات به نحوی که ورزشکار در روز مسابقه در حداکثر کیفیت بدنی و توان مسابقه باشد به طور کامل روشن و غیر قابل انکار باشد .

به همین منظور بر کلیه ورزش کاران ، به خصوص مربیان و معلمان ورزشی به طور کامل ضروری است . با افزودن به اطلاعات و معلومات خود ، این علایق را در راهی صحیح و منطقی هدایت کنند . باید سعی شود مهارت ها و قابلیت های دانش آموزان تکامل یابد و در هنگام بازی ، یا شرکت در کلاس های توجیهی در رده های مختلف ، اشکالات آنان کشف و برای رفع آنها راه حل مناسب پیش بینی شود . در ضمن تشخیص داده شود که در چه مواردی ضروری است تا شکل های تمرینی و آموزشی مهارت ها بر مبنای آنها ساخته شود .

 

جمع آوری کننده مطلب: دانش آموز عزیز خانم یاسمن الیاسی- کلاس 203

تایید کننده مطلب: دبیر محترم تربیت بدنی؛ سرکار خانم غفوریان


برچسب
امتیاز شما به این محتوای آموزشی ؟ جمع امتیاز 0/20